Hoe is het mogelijk?? Ik had het mooiste beroep ter wereld. Wie zou niet zijn geld willen verdienen door de hele dag bezig te zijn met zingen….
En toen was er Corona. Ik kreeg in één klap het gevaarlijkste beroep ter wereld. Zingen leek in eerste instantie uitgesloten, zangers blijken veel meer aerosolen uit te stoten tijdens het zingen dan om het even welke andere musici tijdens het uitoefenen van hun beroep, zelfs meer dan hele blaasensembles bij elkaar… In kerken werd samenzang verboden, koren mochten niet meer repeteren, laat staan optreden. Zangcoaching, ook één op één en live, was een tijd lang uitgesloten.
Dus dan maar zangles geven online?
Ik heb me over mijn aanvankelijke weerzin heen gezet, en ben toch via Teams en via Zoom les gaan geven. De zangers die gecoacht werden waren blij. Er kon niet meer aan optredens gewerkt worden, maar de lockdown gaf meer ruimte om aan de eigen groei te werken. We hebben in deze periode aan verfijning gewerkt, zonder de druk te ervaren van een komend optreden. Repertoire-uitbreiding werd een wezenlijk onderdeel van de les. Ook was er tijd en ruimte om nieuwe stijlen te onderzoeken, omdat niet een bepaalde rol of een bepaald stuk centraal stond. Jazz, pop, klassiek en rock werden vaak samen in één les behandeld, waardoor de verschillen in techniek voor de zangers duidelijker werden. Met een goede video-en audioverbinding blijkt het dus mogelijk om zangers (die eerst live les hadden) op een waardevolle manier te coachen.
Nieuwe studenten en zangers online coachen?
Ondanks deze positieve ervaringen met lesgeven online vind ik het coachen van zangers die ik niet ken en niet in een live situatie heb meegemaakt gevaarlijk. De specifieke problemen die een zanger ervaart bij het zingen zijn moeilijker te ontdekken, een digitale verbinding vervormt altijd. Daarnaast is het online niet mogelijk om de meeste beginnersfouten ter plekke te corrigeren. Op die manier wordt een kleine fout vaak een slechte gewoonte, die later veel moeilijker te verbeteren is.
Zangles en zangcoaching online? Ja, maar wel als docent en student elkaar kennen.
Recent Comments