Tegenwoordig zie je veel cursussen online. Hierbij wordt beloofd dat je na de online cursus “kunt zingen als een professional”. Kan dit eigenlijk wel? Of wordt er een hoop gebakken lucht verkocht en is zingen gewoon een kwestie van talent? Welke garanties worden waargemaakt en wat kan echt niet geleerd worden online? Een mening….
De praktijk van zangles Online
Er worden veel cursussen aangeboden via Internet. Daar waar de één belooft je zuiver te leren zingen, belooft de ander weer dat je binnen 6 maanden kunt “zingen als een Pro” (wat dat ook betekent). In sommige gevallen wordt zangles via skype aangeboden, in verreweg de meeste gevallen gaat het om online instructielessen. Na de lessen kun je in sommige gevallen materiaal insturen. Daar krijg je dan weer feedback op. Er is dus veel verscheidenheid in het aanbod. Sommige cursussen worden gegeven door professioneel geschoolde zangdocenten. Andere cursussen worden ook aangeboden door amateurs die zelf veel zingen.
Voordelen van zangles online
De voordelen van het volgen van een online-cursus worden veelvuldig aangeprezen. De meest voorkomende argumenten voor het volgen van een online-cursus zijn:
- Je kunt je eigen lestijd en je eigen studeertijd in je dagelijkse planning inpassen.
- Het is goedkoper dan ‘live’-zanglessen.
- Je kunt een les terugkijken, zo vaak als je maar wil.
- Bij een cursus waarbij je feedback krijgt, kun je ook die feedback terugkijken/teruglezen.
- Je kunt meteen beginnen.
Nadelen van zangles online
Natuurlijk worden de nadelen van zo’n online-cursus niet genoemd bij het aanprijzen van de cursus. Toch zijn er ook veel nadelen te ontdekken aan het volgen van online-zangles.
- De lessen die online gepresenteerd worden zijn niet op jouw stem en jou als persoon gemaakt… Er wordt een algemene techniek uitgelegd.
- Fouten die een zangstudent maakt worden niet onmiddellijk verbeterd, waardoor gevaar ontstaat van het aanleren van slechte gewoontes
- De docent kent de stem van de leerling niet persoonlijk, waardoor fouten te laat/niet uit je stemtechniek worden gehaald.
- Er kan niet één op één worden afgestemd op behoeftes en leercurves van het individu
Het hangt natuurlijk af van het pakket online-zangles dat aangeboden wordt, maar over het algemeen gaat het bij dit soort zanglessen vaak om het aanleren van technieken en trucjes, niet echt om het verbeteren van de individuele stem van een zangleerling.
Een conclusie: Internet als hulpmiddel bij het geven van gedegen zangles
Ik ben dus niet vóór het volgen van een online-cursus. Een zanger werkt met zijn stem en zijn lijf, een heel persoonlijk instrument. De zangdocent moet dus niet alleen verstand hebben van zangtechnieken. Hij of zij moet ook in staat zijn te werken met de persoonlijkheid en eigenheid van de leerling-zanger. Daarbij is live contact nog steeds onontbeerlijk.
Maar dat betekent niet dat er bij zangcoaching geen gebruik gemaakt kan worden van de hedendaagse digitale mogelijkheden! Als je als zanger een relatie hebt opgebouwd met je zangdocent en deze ook weet wat de sterktes en zwaktes zijn in je stem, is coaching op afstand goed mogelijk. Een docent kan dan wel online feedback geven: Hij kent immers zowel de sterktes als de zwaktes van iemands stem. Dan is feedback online verantwoord: De docent weet dan hoe de leerling zal reageren. Dus: Online zangcoaching of zangles werkt, maar alleen onder bepaalde voorwaarden:
Leerling en docent moeten live contact hebben gehad. Daarbij is duidelijk geworden wat behoeftes van de leerling zijn. De docent heeft in beeld wat de sterktes en de zwaktes van de te coachen stem zijn. Dan wordt online coaching een aanvulling op maat, die niets anders doet dan de vorderingen versnellen!
Recent Comments